miercuri, 3 noiembrie 2021

Prâslea cel voinic și merele de aur, P. Ispirescu

 

    



     Un împărat cu trei feciori avea în grădină un măr cu mere de aur, din care nu apucase să guste niciodată pentru că de fiecare dată venea un hoț şi le fura.

     După ce frații mai mari nu reușesc să prindă hoțul, face o încercare şi băiatul cel mai mic. Prâslea. Acesta rămâne treaz peste noapte și, deși nu prinde hotul, măcar poate să îi ducă a doua zi de dimineață câteva mere împăratului.

     Apoi, cei trei frați pornesc după hoțul de mere, pe urma de sânge lăsată de acesta. Ajungând la o prăpastie, doar Prâslea coboară în ea, pe tărâmul celălalt, unde găsește un palat de aramă. În palat se aflau trei surori, fete de împărat, care fuseseră răpite de zmei, pentru a le lua de soții. Prâslea îi înfruntă și îi învinge pe zmei și, cu ajutorul fraților săi, scoate fetele din prăpastie. Rămas singur, abandonat de frații săi care încercaseră să îl omoare, Prâslea vede un balaur care ataca niște pui de zgripțuroaica. Drept mulțumire pentru că îi salvează puii, zgripsoroaica îl readuce pe băiat pe tărâmul lui.

     Aici, el află că fetele cele mari se măritaseră cu frații lui, iar fata cea mică se va mărita cu cel care îi va aduce o furcă cu caierul și fusul de aur, care să toarcă singură. Auzind asta, Prâslea, care avea aceste obiecte de pe celălalt tărâm, de la zmeu, i le trimite fetei prin intermediul argintarului. Fata își dă în acest fel seama că Prâslea a ieșit din prăpastie. Pentru a fi sigură, însă, ea îi mai cere argintarului și o cloșcă cu puii de aur și, apoi, pe meșterul care făcuse obiectele de aur.

     După ce este recunoscut de fată și de împărat, Prâslea le povestește acestora tot ce i s-a întâmplat. Deși împăratul vrea să îi pedepsească pe frații mai mari, Prâslea cere ca aceștia să își primească pedeapsa de la Dumnezeu. Ca urmare, cei trei feciori ies la poarta palatului și trag fiecare cu arcul o săgeată în sus: când săgețile feciorilor mai mari cad vin în jos, îi lovesc pe aceștia direct în creștetul capului și îi omoară, în timp ce lui Prâslea nu i se întâmpla nimic. În final, împăratul îi înmormântează pe feciorii mai mari și apoi face nunta fetei cu Prâslea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tinerețe fără bătrânețe si viață fără de moarte, de P. Ispirescu

Au fost odată  ca niciodată  un împărat  și o împărăteasa  care erau tineri,   frumoși  și  bogați , dar nu aveau copii. Au umblat ei ...